Actueel Hoe film en monteer je een spannende soap of thriller? Het ICO leert het de leerlingen van het Dr. Nassaucollege met een doorlopende medialeerlijn.

Hoe film en monteer je een spannende soap of thriller? Het ICO leert het de leerlingen van het Dr. Nassaucollege met een doorlopende medialeerlijn.

De leerlingen van het Dr. Nassaucollege Aa en Hunze in Gieten werken al een aantal jaren met i-pads. Voor allerlei vakken worden ze ingezet. Samen met docenten van het ICO Centrum voor Kunst & Cultuur wordt gewerkt aan een medialeerlijn van 3 jaar. Leerlingen van klas 1, 2 en 3 leren hoe ze films kunnen maken en monteren. Allerlei genres en technieken komen aan bod. Werken met kleipoppetjes, werken met een tablet, close-ups, spanningsopbouw, een soap of een thriller.. noem maar op! Er is in het najaar weer hard gewerkt door de leerlingen.

In leerjaar 1 gaan leerlingen aan de slag met stopmotion, door middel van het werken met kleipoppetjes leren ze hoe ze een verhaal in beeld kunnen brengen. Het gaat in deze lessen vooral om het maken van close-ups en het in beeld brengen van emoties. In leerjaar 2 zetten de leerlingen een volgende stap door een aflevering van een zelf verzonnen soap op te nemen. In deze lessen kunnen ze kiezen om actief te acteren, filmen of regisseren. Het werken met cliffhangers maakt dit extra spannend! In het derde leerjaar wordt er een thriller gemaakt, waarbij spanningsopbouw van groot belang is.

Kortom, de medialeerlijn is een mooi opgebouwd programma waarin leerlingen stapsgewijs kennis maken met film en montage. Ze beginnen met het maken van verhalen en het uitbeelden van emoties. Daarna gaan ze aan de slag met regisseren en het maken van een mooie afleveringenreeks. De laatste stap is het daadwerkelijk monteren van een spannende thriller. Hier hoort ook het bekijken van het werk van de ander, reflectie en evaluatie bij.

Deze kunstlessen op het Nassau College in Gieten zijn  één van de vele lessenseries die het ICO verzorgt in de gemeente Aa en Hunze. Het ICO brengt leerlingen van alle leeftijden in contact met verschillende kunstvormen, laat ze diverse workshops volgen en gaat met ze op bezoek bij de vele culturele instellingen die Drenthe rijk is.