Actueel Leerlingen aan de slag voor ’t Vergietcollectief

Leerlingen aan de slag voor ’t Vergietcollectief

De derdejaarsleerlingen van Havo/VWO van het Nassaucollege locatie Gieten zijn de afgelopen maanden druk bezig geweest om voor het vak O & O (Ontwerpen & Onderzoeken) producten te ontwerpen en prototypes te maken in 3D print of lasertechniek. Om de leersituatie zo echt mogelijk te laten zijn, kregen zij opdracht van ’t Vergietcollectief in Gieten (onderdeel van de Stichting Actie Calcutta (SAC) die kansarme kinderen in India ondersteunt) om een product te ontwerpen. Een product dat, behalve creatief, duurzaam en praktisch in gebruik, ook nog eens verkoopbaar moet zijn. Er is goed nagedacht over het verschil in de situatie in India en de situatie hier in Nederland. Door alle ontwerpers is er een duidelijke link gelegd tussen beiden.

Doorontwikkeling product
Aan de opdracht is een competitie verbonden, het best beoordeelde product mag verder doorontwikkeld worden, wordt in oplage geproduceerd en zal uiteindelijk verkocht gaan worden. De opbrengst gaat naar de inrichting van een medische post in Belpahari(India), waar ’t Vergietcollectief geld voor inzamelt. De leerlingen zoeken nog financiering voor de productie.

Presentaties
Afgelopen vrijdag 6 april hebben de leerlingen alle ontwerpen gepresenteerd onder grote belangstelling van ouders, vertegenwoordigers van ’t Vergiet en het platform Global Goals. De driekoppige jury koos uiteindelijk voor een map, waarin een tablet gecombineerd kan worden met aantekeningenpapier. De drie ontwerpers spelen hiermee in op de ontwikkelingen in de eerste klassen van het Nassaucollege, waarin gewerkt wordt met tablets en niet meer met boeken. Maar ook voor het bedrijfsleven liggen hier mogelijkheden.

Samenwerking
Een mooie samenwerking tussen het Dr. Nassaucollege en ’t Vergietcollectief, deelnemer van het platform Global Goals Aa en Hunze. Het platform Global Goals is zeer benieuwd naar de verdere uitwerking van dit project.